Wczoraj cały świat obchodził Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji prezentujemy niezawodny przepis na domową pizzę. Jest bardzo prosty, a ciasto wychodzi pyszne i delikatne.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1 szklanka ciepłej wody lub mleka
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
- opcjonalnie bazylia, oregano, majeranek
Składniki do pizzy:
- koncentrat pomidorowy
- ser mozzarella
- 1 cebula
- 30 g pieczarek
- dowolne mięso (szynka, kurczak, salami)
Sposób przyrządzenia:
Drożdże wymieszać z wodą lub mlekiem, następnie dodać cukier. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli oraz dwie łyżki oleju. Następnie dodawać drożdże i zaczynać ugniatać ciasto. Po około 15-stu minutach zagniatania ciasto nie powinno odchodzić od ręki. Gdy ciasto jest gotowe należy je odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce.
Po godzinie ciasto rozciągamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na rozłożone cienko ciasto kładziemy dowolny, ulubiony sos pomidorowy (np. zrobiony z koncentratu i przypraw). Następnie sypiemy starty ser, pokrojoną szynkę lub kurczaka, pieczarki i inne dodatki. Do smaku można posypać oregano, bazylią lub majerankiem.
Całość włożyć do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Smacznego!
Dla mnie nie może zabraknąć dużej ilości ziół, zarówno w sosie, jaki i na górze pizzy.